INTRODUCCIÓ.

INTRODUCCIÓ.

Reivindiquen el vell camí d'Empúries

Gent del Ter reclama, des de finals del 2013, suport institucional i científic per recuperar el vell camí iberoromà

L'entitat proteccionista pensa que se'l pot rescatar de l'oblid i fer-lo visitable

Camins d'Empúries Foto: el punt avui.
El grup proteccionista Gent del Ter impulsa des de finals del 2013 la reivindicació del vell camí d'Empúries. La campanya que s'ha anat reforçant al llarg de l'any 2014 amb l'organització de nou jornades de descobertes, unes rutes de reconeixement del terreny que ha servit per fer un primer esborrany d'hipòtesi de recorregut. Pels seus treballs inicials, han demanat la col·laboració dels ajuntaments de les tres comarques afectades (Alt, Baix Empordà i Gironès), que han tingut una resposta desigual. Han disposat, així mateix, d'informacions complementàries dels museus d'arqueologia de Girona, Ullastret i d'Empúries.
El treball de camp consisteix a investigar –aquest és l'espai de col·laboració amb l'arqueologia–, inspeccionar ocularment, toponímica i cartogràfica. Durant les nou sortides han anat destacant i anotant elements del camí romà –i medievals descoberts– i s'han anat fent una idea també de quin procés necessita la ruta per posar-la en valor.
Vells camins Foto: el punt avui.En aquest estadi és quan sorgeixen, dins del grup, les idees. Hi ha qui pensa que, en un futur, hauria de ser visitable “a peu, no pel trànsit rodat”. També hi ha qui creu, com Jordi Porxas, de Gent del Ter, que en la recuperació del camí hi hauria de tenir un paper fonamental l'autoritat arqueològica.
El medievalista Joan Badia i Homs, membre de també Gent del Ter, creu que l'interès del camí transcendeix l'arqueologia i, per tant, “s'hi hauria d'implicar l'Institut d'Estudis Catalans o la Rela Academa de Belles Arts de Sant Jordi”. Badia i Homs pensa que caldria “disposar d'una guia excursionista per seguir a peu el camí, quan estigui més estudiat”. Pensa que es necessita una guia excursionista per anar a peu i destaca el paper que va tenir l'excursionisme científic als inicis del segle XX.
Com a camí d'Empúries, encara es coneix el camí ral que comunicava pobles a mitjans del segle passat. Badia i Homs destaca que aquest era un ramal secundari de la gran Via Augusta, amb el qual s'enllaçava a l'alçada de l'actual barri del Pont Major gironí. “Tenia molta importància perquè comunicava viles romanes importants i perquè facilitava l'agricultura i el comerç” apunta. Badia i Homs creu que “era un mitjà de comunicació fonamental en el transport de la pedra des dels Clots de Sant Julià [el camí hi passava a prop i hi estava connectat amb un ramal] i també de la terrissa des de Llafranc i Calonge. Aquests eren elements molt importants i, segurament hi havia altres tipus de produccions que ara se'ns escapen”.

Camins vells i pistes forestals


Des del món excursionista s'està reclamant darrera ment la protecció dels vells camins, un patrimoni històric i cultural que és víctima de les noves infraestructures. Concretament, el Centre Excursionista de Banyoles (CEB) ha fet circular un manifest en ambients excursionistes de tot Catalunya, en el qual es denuncia com aquestes velles vies estretes, ideades fa centenars d'anys per passar-hi a peu o amb mules, estan desapareixent a gran velocitat per l'obertura de pistes, pensades per a vehicles i també pel tancament de moltes finques.

L'empenta d'Ullà: quan no n'hi ha prou amb bona fe


Gent del Ter ha buscat la complicitat dels municipis i ha reclamat, a cadascun d'ells que col·laborin en conservar, netejar i protegir el tram de camí que passa pel seu territori. Les respostes han estat diverses, des dels consistoris que no s'han donat per informats i han negat qualsevol resposta, fins als que han participat activament en la caminada de descoberta. Entre els ajuntaments que han assimilat la crida hi ha l'Escala, Torroella, Ullà i sobretot, Cruïlles, Sant Martí Vell, Madremanya i Celrà. “Els hem demanat que tinguin en compte el valor patrimonial, del que tenen i que ho conservin i senyalitzin, si poden”, apunta Maria Lloveras, portaveu del grup proteccionista. En el cas d'Ullà, la resposta a la petició ha estat pràctica, amb la col·laboració de l'ADF han “netejat” la zona. Des de Gent del Ter demanen que es sigui curós. “Ens consta la bona fe d'Ullà, però, passant màquines han fet malbé els valors que tenia.
Van fer-se seus els nostres suggeriments i van pensar que ho feien bé”, lamenta Badia.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/809538-reivindiquen-el-vell-cami-dempuries.html

 .................................

Tret de Diari de Girona  3/3/14

http://www.diaridegirona.cat/baix-emporda/2014/03/02/gent-del-ter-reclama-proteccio/658822.html

Gent del Ter reclama la protecció del conjunt torroellenc del Palau

Demanen tant a l'Ajuntament com a la Generalitat la declaració de bé d'interès local

03.03.2014 | 07:31
L´interior de l´església tardoromànica de Santa Maria del Palau.
L´interior de l´església tardoromànica de Santa Maria del Palau.
L'entitat conservacionista Gent del Ter ha sol·licitat tant a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí com al Departament de Cultura de la Generalitat la protecció del conjunt patrimonial de l'entorn del Palau, ubicat al nord del massís del Montgrí, a tocar del Puig de la Serra (en un punt pròxim als límits dels termes municipals de l'Escala i de Bellcaire d'Empordà) i que està integrat per una església tardoromànica i les restes d'un poblat medieval (a sobre d'una vila romana), a més d'un tram notable del Camí d'Empúries, que fa 2.000 anys unia aquest enclavament amb Girona. L'entitat entén que el conjunt mereixeria la declaració de bé cultural d'interès nacional, però que si no és així, "no hi ha dubte que és urgent i imprescindible la seva protecció com a bé cultural d'interès local".
L'historiador Joan Badia-Homs exposa la vida d'aquests conjunt, en què sobresurt l'estructura de l'església de Santa Maria del Palau, i de la qual es tenen les primeres notícies el darrer quart del segle XIII, arran d'unes contribucions per a les creuades. La darrera notícia de la qual es té coneixement és del 1674 i el segle XVIII ja estava abandonada i en ruïnes. Destaca la seva alçada i es manté dempeus en la seva major part, a excepció de la façana de ponent, que ha caigut quasi totalment.
Al costat del temple, hi ha les ruïnes de dues edificacions medievals, apunta Badia-Homs, i restes de murs de pedres i fangs "on s'identifiquen diversitat de petites habitacions en una distribució del tot irregular", per la qual cosa considera que el Palau "també és un lloc arqueològic d'època medieval del més elevat interès". L'origen del conjunt, però, es localitza a l'època romana, amb materials i indicis que "demostren la presència humana d'almenys des dels segles II-I aC fins als segles VI-VIII dC". En aquest sentit, l'historiador assenyala que l'indret "amaga encara molta informació sobre el poblament antic de l'entorn emporità".
Finalment, Gent del Ter destaca la presència d'un tram de dos quilòmetres del Camí d'Empúries a Girona que presenten murs alts de pedra seca en un molt bon estat de conservació.
Precisament, per lluitar contra l'oblit i la degradació d'aquest camí, l'entitat està organitzant diverses caminades (la setmana passada en van celebrar la tercera entre Torroella i Ullastret) per recuperar aquesta via, des de Sant Martí d'Empúries fins a Girona, amb un recorregut que passa per la Bisbal, Monells, Madremanya i altres localitats.
De fet, es pot considerar que l'estan refent, ja que, com apunten, hi ha alguns trams que és difícil de seguir atesos els canvis que hi ha hagut en els 2.000 anys d'història de la via i que en certs punts la documentació existent és dubtosa. Per aquest motiu, compten amb la col·laboració dels museus d'Ullastret, Empúries i el Museu d'Arqueologia de Catalunya.
La voluntat de Gent del Ter és reivindicar aquest camí i tot el patrimoni cultural i natural que es troba al llarg del seu recorregut de Sant Martí a Girona.
Un altre objectiu de la recuperació del Camí d'Empúries és el d'editar una guia turística per convertir-lo en un atractiu més de les comarques gironines, prenent com a exemple una guia d'un altre camí romà, la Via Domitia, que unia els Pirineus amb els Alps passant principalment pel litoral mediterrani de França.

 
.......
 

Gent del Ter organitza el III tram del Camí d'Empúries

Aquest tram comprèn entre Torroella i el jaciment ibèric d'Ullastret
22-02-2014 

Gent del Ter organitza el III tram del Camí d'Empúries
Gent del Ter organitza el III tram del Camí d'Empúries

L’entitat conservacionista Gent del Ter organitza aquest diumenge la tercera sortida en el que és el tercer tram de la ruta que estan elaborant del Camí d’Empúries a Girona. Aquest tram comprèn entre Torroella de Montgrí i el jaciment ibèric d’Ullastret. La sortida és a les deu del matí a l’aparcament de la plaça del Lledoner de Torroella de Montgrí i el recorregut, a peu, té una longitud d’uns vuit quilòmetres. L’entitat, amb aquestes sortides, vol recuperar aquesta via mil·lenària i valoritzar-la: sortia de Sant Martí d’Empúries i arribava fins a Girona. També servirà per definir el recorregut, que en certs punts és dubtós.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada